2008. augusztus 23.

Habos ribizlis torta szülinapra



A lányom egyik nagy kedvence a ribizlis-habos süti. Az idén úgy gondoltam, hogy kerek formában ez lesz a szülinapi torta.

Hozzávalók a tésztához:
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
24 dkg liszt
2 tk sütőpor
5,5 dkg olvasztott vaj
5 ek tej
csipet só

A tojássárgákat 3 evőkanál vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk apránként a cukrot és a vaníliás cukrot. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.
A vajat felolvasztjuk, a tejjel és a liszttel a tojásmasszához adjuk.
Jó sűrű tésztát kapunk. Ezt a masszát (leginkább kés segítségével fog menni) belesimítjuk 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába, és 180 fokos sütőben 15 percig elősütjük.
Közben a 3 tojásfehérjéből 15 deka cukorral, csipet sóval kemény habot verünk.
Ha letelt az elősütés ideje, kivesszük a sütőből a formát, megkenjük a tészta tetejét kevés lekvárral, és 50-60 dekányi piros ribizlit vagy meggyet szórunk rá (az a lényeg, hogy jó savanykás gyümölcs legyen!).
A tetejére kenjük a tojáshabot, és 120 fokos sütőben még legalább 30 percig sütjük.


Tipp: 3/4 része ez az adag az eredeti receptben megadott mennyiségeknek, és akkor az egy jó nagy tepsinyi sütemény. A sütőpapír a tortaformába mindenképpen kell, mert nélküle kifolyhat a gyümölcs leve.
A tésztát a formába simításkor kicsit fel kell húzni a szélekre, mert középen erősen púposodik!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin