2008. augusztus 23.

Nyári töltött káposzta


Ezt az ételt nagymamámtól tanultam.
Emlékszem, már gyermekként is nagyon szerettük, mert könnyebb, mint a télen savanyított káposztából készült változata, és a nagy melegben jólesik a savanykás íze.

Az elkészítés azzal kezdődik, hogy káposztát kovászolunk (savanyítunk). A képemen található mennyiség jó 3 kg káposztából készült, mert egy 12 fős társaságnak készítettem.
Tehát a káposztát lereszeljük. Forralunk jó sok vizet - jelen esetben 4 liternyit, ha forr, beleteszünk 4 csapott evőkanál sót, elkeverjük, kicsit hűlni hagyjuk.
A reszelt káposztát megfelelő edénybe tömködjük, teszünk közé kaprot, babérlevelet, csípős paprikát, egész borsot. Ráöntjük a már nem túl forró levet, tetejére egy szelet pirított kenyeret rakunk, amit be szoktam csomagolni egy darab gézbe, hogy nem málljon szét. Egy tányért kap a tetejére, és meleg helyre (de nem tűző napra) tesszük.
Ha már szépen erjed, úgy kb. a harmadik napon, le szoktam venni a tetejéről a kenyeret, mert akkor már nincs rá szükség. Kóstolgatom, és ha elég savanyú, akkor készülhet az étel belőle.




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin