2008. október 19.

Sajtos kockák

Megindult nálunk a kártyaszezon. Tavaly óta a rossz idő beköszöntével a baráti társaságunk hétvégenként váltott helyen egy estére összejön kártyázni. Mi általában kukoricát pattogtatunk, és kell valami sós rágcsa is. Most sajtos kockákat sütöttem.


Ezt a sós süteményt évek óta sütöm, ha gyorsan, könnyen elkészíthető süti kell. Ráadásul annyira egyszerű hozzávalói vannak, hogy azokból gyakorlatilag mindig van otthon. Azért az eredeti receptet már variálom fűszerekkel, és így pikánsabb ízű lesz. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:
70 dkg liszt, 28 dkg margarin vagy 22 dkg zsír, 3 dl tejföl, kb. 2-3 dl tej, 6 mokkáskanál só +extra fűszerek: frissen őrölt bors, (csípős) pirospaprika, őrölt gyömbér, rozmaring...

A tetejére: 1 tojás a kenéshez, kevés reszelt sajt, egész kömény vagy más tetszés szerinti mag (tökmag, lenmag, szezámmag, stb)

A lisztbe beleszórom a sót és a fűszereket. Összemorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a tejfölt és a tejet, annyit összesen, hogy egy puha, jól formázható tésztát kapjak. Ekkor lehet rögtön folytatni, vagy lehet folpackba csomagolva hűvös helyen pihentetni a sütésig.
Amikor sütni szeretném, akkor téglalap alakúra, kb. 2 mm vastagra nyújtom. ki. A tojást felverem egy csipet sóval, megkenem a tészta tetejét. Reszelek rá sajtot, és ha akarom, megszórom tetszőleges magokkal. Derelyeszaggatóval kis négyzeteket vágok belőle.
Sütőpapíros tepsire teszem (ebből az adagból 3 nagy gáztepsinyi lesz), és légkeveréses sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt barnásra sütöm.

/Forrás: Mikko receptje az Nlc fórumról/

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin