2009. október 19.

Tudatos vásárlás (?)

Valitól kaptam a megkeresést, hogy valljak a vásárlási szokásaimról és hogy mit teszek a környezetemért...hát legyen! Tudatos vagyok avagy nem?


1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Írom a cetliket rendületlenül, csak ne tűnnének el olyan sokszor, pedig mindig tuti helyre teszem:) Komolyra fordítva; tényleg törekszem, hogy ne vásároljak felesleges dolgokat, ebben az utóbbi időben rendkívül nagy haladást értem el. Régen iszonyúan spájzoltam, manapság csak olyan dolgokat vásárolok néha pluszban, ami rémlik, hogy valamelyik blogban valamelyik kajához kellett, a probléma csak az szokott lenni, hogy már nem találom meg, mihez kellett volna...
Egyébként van egy gát, ami nekem ilyen ügyben segíteni szokott, nevezetesen nem viszek magammal sokkal több pénzt, mint amibe a vásárolni kívánt áru belekerül. Így pedig hiába lenne kísértés!

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Nincs hozzánk közel, de nyáron és ősszel igyekszem hetente egyszer kijutni a piacra, mert imádom nézni a bőséges felhozatalt. (Na ilyenkor azért sokszor nem tudom türtőztetni magam vásárlásilag, de védelmemre felhozom, hogy el is szokott fogyni, amit megveszek.) Ha odáig nem jutok el, akkor pedig felénk az út szélén árulnak nénik és bácsik, náluk veszem meg a gyümölcsöt és a zöldséget. De a legjobb dolog, amikor a saját gyümölcsös kertünkben szedjük le a termést:) az idén nyáron kimagasló mennyiség termett, meg is látszik a kamrán, tele lett.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Igyekszem minél kevesebb zacskót venni és elfogadni; szerintem ha én lennék az átlag, akkor lényeges előrelépést tett volna a társadalom ez ügyben...

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Tavasszal, amikor a hőmérséklet legalább +5 fok és az eső nem szakad, biciklire szállok. Általában azzal közlekedek, ha nem készülök nagy csomagot szállítani, illetve ha nem kell félteni a ruhámat. Télen ugyanezeket a dolgokat gyalog teszem. Egyébként autózok, de nem sokat, tényleg! A tömegközlekedés felénk tragikusan ritka és ahhoz képest ugyanannyira drága:(

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
A tejet már hónapok óta termelőtől vásárolom, boltit régen nem vettünk. A mézet a szomszéd városból veszem méhész barátunktól. Igyekszem a megyében termelt-készített termékeket előnyben részesíteni, ha van választási lehetőség. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ez egyik legjobb lisztet a környékünkön őrlik. De pl. tésztában van 2 véglet: anyósom rövid metéltje verhetetlen, de más fajtáknál az olasz durumtésztáktól sajnos nehezen tudok elszakadni...

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Azt tudom ez ügyben tenni, hogy nem design alapján vásárolok, hanem belbecs szerint; meg még azt, hogy amit kimérve is megvehetek, azt nem veszem meg előre csomagolt formában. Ha van visszaválthatós abból, amit választottam, és nem drágább, mint a nem visszaváltható (ezerszer van ilyen sajnos), akkor feltétlenül azt választom. De a pénztárcámnak nem lehetek az ellensége...

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!
Felvágottakat alig-alig eszünk, őszintén megmondva nem is a tudatosság miatt, hanem azért, mert egyik borzalmasabb ízű, mint a másik, habár túl nagy különbségek nincsenek, csak az árukban. Azt nem is értem, hogy lehet elkérni átlagosan 1500-2000 Ft-ot kilónként ezekért a cuccokért. Konzervet meg még annyit sem, a kamraszekrényben van néhány muzeális darab, nem is tudom, mit keresnek még mindig ott?! Igyekszem minél több ennivalót házilagosan előállítani.
Takarítás ügyben pedig előkerül az ecet, néhány zöld(nek mondott) termék és a mikrószálas törlőruha, de azért van itthon C...B... is.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Nyáron egyszerű a képlet, mert egy részük megterem vagy nekünk vagy a családban valakinek, illetve ott a piac és a kistermelők. A téli szezonban viszont bekeményítettem, nem veszek nem szezonális élelmiszereket. Nagyjából 2 évvel ezelőtt határoztam ebben és nagyon ritkán szoktam elcsábulni. Főleg azért is, mert rájöttem, hogy általában felesleges a sok pénzt kiadni értük, mert íze alig-alig van valamelyiknek. Ilyenkor jöhetnek a citrusfélék és társaik, azt viszont bárhol megveszem, ahol olcsó, ugyanis nem hiszem, hogy külön hajóval hozzák a drágábbakat...

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Elektromos fogkefém van, be kell valljam, konzervnyitó és kenyérszeletelő nincs. A papírzsepiről nehezen tudnék lemondani, a papírszalvéta szerintem a kultúránk része lett; nem szeretnék minden étkezés után textilszalvétát áztatgatni-mosni, ráadásul az is terheli a környezetet. Papírtörlőt is használok módjával és sütőpapírt is, de ezek mindig kiváltanak az adott esetben egy "sikamika akciót". Meg tudom magyarázni a bizonyítványomat, ugye?:)

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Próbálkozom! Amikor válogatok, van időm, akkor ismerkedek az újdonságokkal címke ügyben is, de rohanásban csak lekapom a polcról a bevált terméket, legfeljebb az eltarthatósági időt nézem meg rajta.


Sajnos nem igazán tudtam a múlt héten követni a blogokat, nem tudom, kire nem került még a sor. Megpróbálom továbbadni Évának és VKOrsinak a stafétát.

6 megjegyzés:

VKOrsi írta...

Köszönöm a megkeresést, holnap igyekszem válaszolni!

trinity írta...

Papírzsepkendő, szalvéta és konyhai törlő...Eszembe sem jutott.Ezeket rendszeresen használom.
( Csak nehogy valami okos azt is kitalálja, hogy ne vegyünk WC papírt, mert ezután már az következik..)

Kata írta...

Orsi, köszi, várom:)

Trinity, remélem, hogy ez nem következik be:D

Eva írta...

Köszi drágám, válaszolni fogok mindenképpen!Puszi!

szepyke írta...

Én nem tudom meginni a termelői tejet. Valahogy nem bírom. Csak dobozból, vagy zacskóból... Képtelen vagyok a friss, feldolgozatlan tejet meginni,mert gyerekkoromban egyszer rosszul lettem tőle.

Kata írta...

Éva, figyelek:)

Szepyke, megsúgom neked, hogy én semmilyen tejet nem iszom meg magában (na nézd már, én sem vagyok hibátlan:)), csak azzal főzök, sütök. A fiam viszont issza ezerrel, nagyon dicséri, hogy finom az íze.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin