2009. december 6.

Rántott harcsafilé mandulamártással és vajas brokkolival


Ez az étel is Nemisbéka receptversenyére készült. Mivel hosszú főzési idejű fogások nem jöhettek számításba, a hal jó választás ebből a szempontból. Ráadásul hagyományos karácsonyi étel, de most a sűrű szezámmagos kabátja mellé kapott egy szuper mártást is. Jól nézett ki, nem bonyolult, finom is volt, bátran ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók 4 személyre:

4 vastag szelet harcsafilé (vagy 8 vékonyabb)

citromlé
a panírhoz: liszt, 1 tojás, kb. 5 dkg szezámmag és ugyanannyi zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj

a mártáshoz:

10 dkg mandula lapka
1 fokhagyma gerezd
2 dkg vaj
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl tejszín
1 tk szárított majoranna
só, fehérbors

a zöldségkörethez:

kb. 50-60 dkg (mirelit) zöldség: brokkoli vagy vegyes zöldség vagy kelbimbó, esetleg zöldborsó - ki mit szeret:)
1 ek vaj
só, bors, (kakukkfű, chilipor, stb. ízlés szerint)

Szerintem simán belefér az 1 órába, de akár 50 perc alatt is készen lehet.

A halszeleteket megsózom, meglocsolom citromlével, beteszem a hűtőbe. (2 perc)

Először elkészítem a mártást.
Megpucolom a fokhagymát, felvágom apróra. Közben melegítem a teflonserpenyőt, abba pirítom meg a mandulát szárazon. Ha kész, kiveszek belőle kb. 2 dekányit, amennyivel a 4 tányért majd díszítésül megszórom. A többit késes robotban megdarálom.
A serpenyőben a vajat megolvasztom, beleteszem a darált mandulát, a fokhagymát, pár kavarás után beleteszem a bort és a tejszínt, felforralom, 5 percig főzöm.Közben sózom, borsozom, beleteszem a majorannát. (20 perc)

Egy fedeles edényben a zöldségnek megolvasztom a vajat, rászórom a zöldséget, kicsit átpirítom, majd fűszerezem, lefedem, zöldségtől függően 10-15 percig párolom. (20 perc)

Míg párolódik, a halnak egy serpenyőben az olajat felforrósítom. Közben bepanírozom a halat liszt, tojás és a szezámmag-zsemlemorzsa keverékben. Ekkorra már elég meleg az olaj, mehetnek bele a halszeletek, és vastagságtól függően kb. 10-14 perc alatt meg is sülnek, kiteszem őket egy szalvétára csepegtetni. (Ez nagyjából annyi idő alatt van készen, amíg a zöldségek is megpárolódnak, esetleg 5 perccel tarthat tovább)

Ezután nincs más dolgom, mint ellenőrizni a mártás hőmérsékletét illetve azt, hogy a zöldség elég puha-e, és lehet tálalni!

/A mandulamártás receptjét is a Konyhamagazinban találtam, picit átalakítottam/

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jaj, de nagyon szeretném ezt! :) Imádom a halat és ez nagyon kedvemre való lenne!

Kiskukta írta...

Én is nagyon szeretem a halat, szívesen megkóstolgatnám!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin