2010. március 28.

Réteges tojássaláta


Ez a recept is része a "Kifőztük" virtuális újságnak, ami egy egyszerű, előzetes regisztrációt követően letölthető innen. Érdemes, mert egy helyen megtalálható benne minden, ami húsvétra hasznos lehet, a tojásfestéstől kezdve a húsvéti sonkáig, az előételektől kezdve az italokig sok-sok finomság. Ha regisztráltok, onnantól kezdve lehet az oldalon szavazni, mit szeretnétek látni később az újságban, illetve van chatfal és fórum is blogonként, ahol lehet beszélgetni, kérdezni a receptekkel kapcsolatban, szeretettel várlak benneteket ott is:)

Ezt a salátát a lányommal együtt találtuk ki több, hasonló recept elolvasása után, saját ízlésünkre formálva. Együtt is készítettük el, azután röpke két óra múlva hármasban jó részét meg is ettük vacsorára:) mindezt dacára annak, hogy hasonló mennyiségeket sokkal több személyre írtak mindenhol. A jó kis bazsalikomos pesztó nagyot dobott a saláta ízén. Ha valaki nem tudja beszerezni, otthon is lehet hasonlót készíteni, jó nagy csokor zöldfűszer és valamelyik csonthéjas összeturmixolásával, sóval, borssal fűszerezve.

Hozzávalók 6-8 személyre:
5 tojás
1 jégsaláta
2 közepes póréhagyma
25 dkg koktélparadicsom
2 nagyobb répa
25 dkg gépsonka típusú felvágott

az öntethez:
2 dl tejföl
1 dl majonéz
1 dl joghurt
1 evőkanál készen vásárolt pesztó szósz
vagy 1 csokor apróra vágott bazsalikom/petrezselyemzöld + 1 evőkanál durvára vágott mandula/dió
só, bors

A tojásokat megfőztük forrástól számítva 6 percig, lehűtöttük. Felszeleteltük a zöldségeket; a salátát félbe, majd csíkokra vágtuk, a pórét fél centisre szeleteltük, a répát 3-4 centis csíkokra szeltük, a paradicsomot félbevágtuk. A sonkát is felcsíkoztuk, a kihűlt tojást felszeleteltük.
Vizet forraltunk egy edényben, 1 mokkáskanál sót szórtunk bele. Előbb a pórét tettük bele, másfél percig blansíroztuk benne, majd szűrőkanállal kiszedtük egy tányérra. Ezután a répacsíkokat dobtuk bele, azokat 3 percig hagyjuk benne, majd azt is kiszedtük, kihűtöttük mindkettőt.
Egy jó nagy tálba elkezdtük rétegenként lerakni. Az aljába tettük a jégsaláta felét, rákerült a répa, a póréhagyma és a paradicsom fele is. Közepére tettük a tojást - egyedül ezt a réteget egy icipicit megsóztuk -, erre a sonka került. Ezekre rétegeztük ugyanilyen sorrendben a maradék zöldségeket. Hideg helyre tettük minimum 2 óra hosszára.

Nyilván ha van mellé valami húsféle, akkor nem fogy ilyen gyorsan, de mint írtam, magában is nagyon finom!

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Én magában is megenném, csodás

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin