2010. június 19.

VKF! XXXV. - Grillezés a kertben




Le vagyunk maradva az idén, tavaly ilyenkor már több hasonló "menet" lezajlott. A gyerekeink is nagyon szeretik a faszénen sült húsokat, ha itthon vannak és nincs valami nagyobb program, akkor igyekszünk időt szakítani egy ráérősebb grillezésre; arról nem is beszélve, hogy nekem személy szerint ilyenkor könnyebb a feladatom, mert főszakácsi teendőimet lecserélem egy egyszerű kuktaszerepre, hagyom a férjemet kibontakozni:))

Ilyenkor egyébként mindenkinek megvan a saját feladata; ki-ki szeletel, pácol, terít, salátát készít, székeket hord, tűzre ügyel....családi összefogás van. Ja, és leginkább mindenkinek van valami ötlete, hogy kellene csinálni:) Egy jó hangulatú vasárnap délelőtti program, jó lenne, ha minél többször tudnánk ilyet csinálni...



Leginkább csirkecombot, csirkemellet vagy tarját szoktunk sütni, ezek váltak be a legjobban. Most csak a kétfajta csirkehús volt terítéken.
Pontos hozzávalókat nem fogok tudni írni, mert mi sem mérjük, érzésre adagoljuk a fűszereket, ízesítőket. Inkább ötleteket adok, abból bárki összerakhatja azt, ami neki és a családjának ízlik.

Hozzávalók a csirkecomb páchoz:

kicsontozott csirke felsőcombok
majoranna
bazsalikom
zúzott fokhagyma
őrölt bors
kevés csípős pirospaprika
ketchup
kevés méz
olaj

A húsokat beszórjuk a fűszerekkel, majd rányomunk ketchupot, kevés mézet csorgatunk rá, néhány kanálnyi olajat teszünk és összemasszírozzuk. Az edényt lefedjük és legalább egy éjszakát állni hagyjuk.
Sütés előtt dupla nyársra tűzzük, megsózzuk és nem túl gyorsan készre sütjük; közben időnként a pác levével megkenjük.






Hozzávalók a csirkemell páchoz:

fél csirkemell filék kettévágva
szeletenként egy hasonló nagyságú szeletelt bacon
olaj
provance-i fűszerkeverék

bors

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, olajat öntünk rá, kb. fél órát állni hagyjuk.
Sütés előtt mindegyik hússzeletre egy bacont helyezünk, azzal együtt húzzuk nyársra. Időnként kenegetve, viszonylag hamar készre sütjük.



3 megjegyzés:

Bianka írta...

Micsoda finomságok, elalélok a képeid láttán :)

Livi írta...

Nyaaaaammmmmiiii :)

Gyöngyi írta...

Úgy látom, komoly grillezőtök lehet, nekünk csak egy egyszerű, mezei hordozható van, de igazad vagyon - meg van a maga hangulata és az íze is:)) Ilyenkor én is kiskukta vagyok, bár az előkészületek, és utómunkálatok rám várnak, de megéri nagyon! Csak szurkoljunk, hogy sok szép idős hétvégénk legyen a nyáron!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin