2010. november 24.

Töltött paprika


A recept a Kifőztük receptújság legutóbbi, 9-es számában jelent meg, amely innen letölthető, a régebbi számokkal együtt. Csak egy gyors regisztráció az ára, és máris 9 ingyenes, fantasztikus magazin tulajdonosa lehet bárki!

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a karácsonyi adománygyűjtő akciónk még mindig tart; aki egyetért a céljainkkal és segíteni szeretne, hogy az arra rászoruló gyermekeknek is legyen szép karácsonya, adomány fejében letöltheti a karácsonyi, direkt erre a célra szerkesztett újságot is.

Ezenkívül a "Kiss-játék" keretében beküldött receptekre lehet december 15-ig szavazni itt.

És akkor a töltött paprikáról:

Most van az az időszak, amikor friss zöldpaprikát még lehet kapni, de jó ízű paradicsomot már nem árulnak. Ilyenkor készíthetjük ezt a változatot, amely sűrített paradicsompürével készül. Ha kora ősszel teszünk a mélyhűtőbe egymásba dugdosott paprikákat, akkor a nyarat idézve, télen is megfőzhetjük.

Hozzávalók

60 dkg darált hús
6-8 db tölteni való (TV) paprika
10 dkg rizs
1 tojás
1 közepes vöröshagyma
só, bors
1 evőkanál édes pirospaprika + némi csípős (elmaradhat)
1 teáskanál liszt
3-6 dkg cukor (ízlés szerint)
2-3 babérlevél
1-2 szál zellerlevél
1 üveg (360 ml) sűrített paradicsom

5 dkg liszt
kb. 1 l húsleves alaplé vagy víz + leveskocka

A darált húst alaposan összekeverjük a rizzsel, a tojással, az apróra vágott hagymával, a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk. A zöldpaprikák végét levágjuk, a csumájukat kivesszük, a fűszerezett húst lazán beletöltjük. A maradék töltelékbe belekavarjuk a teáskanál lisztet és gombócokat formálunk belőle.
Egy széles lábos aljába tesszük a paprikákat és a gombócokat, ráöntjük a húslevest, hogy éppen ellepje a paprikákat, beleszórjuk a babér- és a zellerlevelet, és lefedjük. Forrás után addig főzzük kisebb lángon (25-30 perc), amíg jó félig meg nem puhul a töltelékben a rizs.
Közben a sűrített paradicsomot – lehetőleg kézi habverővel – alaposan összekeverjük az 5 dkg liszttel. Hozzáöntünk keveset a forró főzőléből, majd az egészet a lábosba öntjük és készre főzzük az ételt. Főzés közben kevés cukorral, és esetleg sóval, borssal is ízesítjük, ízlés szerint. Amikor kész, a a leveleket eltávolítjuk belőle.

Friss kenyérrel tálaljuk, de kínálhatunk mellé főtt burgonyát is.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Imádom, nagyon guszta

Dia írta...

Nagyon szeretem! Főleg anyukámét!

Garffyka írta...

Egyik kedvenc ételem. S mivel a családból főleg én szeretem, általában egy lábasnyit ehetek belőle :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin