2010. december 30.

Töltött tarja


Ez a recept is a karácsonyi Kifőztük magazinban jelent meg, amely az első magyar ingyenesen letölthető gasztromagazin.
Ez a tarja nem csak karácsonyra, hanem szilveszterre is megfelel, de akár hétvégékre is érdemes elkészíteni, sőt, hidegtálra is kerülhet. A letölthető újságban készítési fázisképekkel együtt olvasható a recept.


Hozzávalók 8 személyre
2 kg-os tarjadarab, csont nélkül
10 dkg húsos füstölt szalonna, kis kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
1 közepes répa reszelve
1 kisebb kaliforniai paprika kisebb kockákra vágva
1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva
3 evőkanál mustár
2 evőkanál olaj
2 dl száraz vörösbor
2-3 rozmaringág
kevés zsír a tepsi kikenéséhez
bors

A töltelékhez a szalonnát, a hagymákat, a répát, a paprikát, a petrezselymet, a mustárt és az olajat összekeverjük, szórunk bele pici sót és bővebben borsot.
A húst megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Hosszában - a két végétől 2-3 centire - 3 vagy 4 vágást ejtünk rajta, kicsit lejjebb, mint a feléig, itt lesz majd a töltelék. A masszát gondolatban annyi részre osztjuk, ahány zsebet vágtunk rajta, majd a vágásfelületekre kenjük. Erős cérnával (több szálas horgolócérna nagyon jó hozzá) szorosan összekötözzük úgy, hogy meg is hurkoljuk a tetején, ez tartja össze majd a húsunkat.
Minden oldalát megsózzuk, megborsozzuk, majd zsírral kikenjük egy fedeles jénai edény alját. Belehelyezzük a húst, aláöntjük a bort, mellétesszük a rozmaringot, lefedjük.
180 fokos légkeveréses sütőben nagyjából 2 órát sütjük. Amikor puha lett, levesszük róla a tetejét, feljebb csavarjuk a hőfokot és addig sütjük, amíg szép barna kérge nem lesz.
Sütőből kivéve, legalább 20 percet pihentetjük, majd szeleteljük.

Tipp: ha nincs friss rozmaring, tegyünk a töltelékbe 1/2 kávéskanálnyi szárítottat. Ha a köret személyenként 6 dkg nyers basmati rizsből készül, vagy zöldségköret kerül mellé, a fogás szénhidrátdiétába beilleszthető.

4 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Biztos nagyon finom lett! Boldog Új Évet kívánok: Gyöngyi

Bianka írta...

Remek nagyon finom és guszta

Kata írta...

Gyöngyi, köszönöm, viszont kívánom neked is!:)

Bianka, köszi!

Jutka írta...

Nagyon jól néz ki :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin