2012. február 22.

Tonhalas töltött burgonya


A recept a februári Kifőztükben jelent meg, ha még valaki nem töltötte le, akkor hajrá!:)

Böjtös szempontból az ételt lehet kicsit alakítani: a tetejéről el lehet hagyni a szalonnadarabokat, akkor tegyünk rá egy kis szelet vajat, vagy kenjünk rá óvatosan kevés olajat (a hal megengedhető). A fogás finom ebéd volt annak ellenére, hogy egyszerűen csak felhasználtam a kamrában és a hűtőszekrényben talált alapanyagokat.

Hozzávalók 4 személyre

6 nagyobb (hosszúkás) burgonya
1 tonhalkonzerv olajban (kb. 160 g)
1 közepes fej lila hagyma
5-10 dkg (feta)sajt
1/2 zöldpaprika
kevés csípős paprika (elhagyható)
kb. 1 dl tejföl
néhány szál petrezselyemzöld
só, bors
12 kisebb szelet húsos szalonna

a tepsi kikenéséhez:
3 evőkanál olaj

a tálaláshoz:
petrezselyemzöld
tejföl


Megfőzzük héjastól a krumplit, kihűtjük. Lehúzzuk a héját, kettévágjuk; kikaparjuk a belsejét úgy, hogy kb. 1 centis fala maradjon. Nagyobb tepsibe öntjük az olajat. Az üreges krumplik alját kicsit kiegyenesítjük, hogy megálljanak a talpukon. A tepsi olajába mártott ecsettel megkenjük az oldalukat és a tetejüket, a belsejüket pedig sózzuk és borsozzuk. Az így előkészített krumplikat a tepsibe sorakoztatjuk.

A kikapart belsejüket villával szétnyomjuk, hozzáöntjük a tonhalat az olajával együtt. Belekeverjük az apróra vágott lila hagymát, az apró kockákra vágott zöldpaprikát és csípős paprikát, a felaprított petrezselyemzöldet, valamint a kissé nagyobb kockákra hagyott sajtot. Ízlés szerint teszünk bele sót és borsot. Fellazítjuk annyi tejföllel, amennyitől keverhető, de nem túl lágy tölteléket kapunk. Belekanalazzuk a krumplik belsejébe. (Ami marad belőle, azt akár pirítóskenyérre is kenhetjük.)

A töltött krumpli tetejére tesszük a szalonnát, és 180-200 fokos sütőbe téve kb. fél óra alatt megsütjük.
Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk, és tejföllel kínáljuk.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta és nagyon finom lehet ! Nagyon szeretjük a tonhalat konzervként és érdekes még így eszembe sem jutott hogy finom lehetne tölteléknek a krumpliba pedig biztosan az!

Rosita Vargas írta...

Me encanta el atún una cena sobria y gozar su sabor ,es una delicia,abrazos y abrazos.

Kata írta...

Éva, én gyakran használom a tonhalat töltelékbe, pizzára és salátába is; próbáld meg, biztosan ízleni fog nektek is:)

Rosita, gracias!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin