2012. április 29.

Kis fanyalgás + Karamellizált hagymás árpaleves



Mániákusan keresem az újabbnál újabb levesrecepteket, mert nálunk alig múlik el úgy ebéd, hogy ne lenne leves is.

A magyar GoodFood második számában találtam az árpaleves eredetijét. Az angol nyelvű magazint nagyra becsülöm, van itthon néhány (sajnos nem túl sok), és amit eddig próbáltam belőlük, az nagyjából mindig bejött. Ez a recept azonban nem igazán pontos, több olyan dolog van benne, ami kissé csalódottá tett; a végeredmény viszont jó lett, de talán ezt inkább magamnak köszönhetem...

Persze nem volt minden itthon, ami eredetileg kellett hozzá, de ez máskor is így van, sok minden helyettesíthető ízlés szerint mással. De az tuti biztos, hogy nem fogok megvenni egy - általában kiló körüli súlyú - egész kínai kelt azért, hogy 6 dekát felhasználjak belőle valamibe...  És nem írom azt, hogy a gerslit 15 percig főzzük, ha majdnem háromszor annyi idő kell hozzá, még jó, hogy volt rá idő bőven, hogy megfőjön... És megmértem azt is, hogy mennyi folyadékkal kell felönteni, hogy leves-állaga legyen... 
És nem fogok egy jó sűrű leveshez még sajtos pirítóst is csinálni....

Akkor most jöjjön a recept Kata-módra!;)

Hozzávalók nálam (ez így 4 személyes adag):

6 dkg hántolt árpa (gersli)
2 evőkanál olaj
2 nagyobb fej (de ha rám hallgattok, akkor ekkora adaghoz inkább 4 nagyobb fej) vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál cukor
1 l zöldségalaplé
néhány zöldhagymaszár
1 kisebb csomó snidling
só, őrölt bors

A gerslit szűrőben leöblítjük (jó ötlet volt, nem ártott, elég furcsa színű lé jött róla...), és jó liternyi, kicsit sós vízben puhára főzzük; ehhez nagyjából 40 perc szükséges.
Amikor fél óra eltelt, hozzákezdhetünk a leves másik felének készítéséhez. Megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. A felforrósított olajon a cukrot világosra karamellizáljuk, rátesszük a vöröshagymát, és addig kevergetjük, amíg aranysárga nem lesz. Hozzátesszük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, beleszórjuk a kakukkfüvet, és még 10 percig főzzük. Beletesszük a leszűrt gerslit, a megmosott, felaprított hagymaszárat és a snidlinget, majd összeforraljuk.

(És ha valaki mégis úgy gondolja, akkor lehet mellé sajttal megszórt, sült bagettet kínálni.)


1 megjegyzés:

Dulmina írta...

Az árpagyöngy akkor fő meg lényegesen gyorsabban, ha előtte be volt áztatva (legalább egy órára, de ha időben kitalálom, hogy mit akarok, inkább egy éjszakára szoktam). 15 perc főzés azért lehet, hogy akkor sem elég neki, de 20-25 perc már igen.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin