2012. április 24.

Mustáros gombakrémleves




A krumplin, répán és hagymán kívül van még olyan jolly joker zöldség, amely bármikor kapható és bevethető, ez a gomba. Magában is fűszeres, és nagyon finom íze van. Nem véletlenül népszerű, ráadásul kifizethető alapanyag.
A recept eredetileg a márciusi Kifőztükben jelent meg, a mi asztalunkon pedig már többször is;))

Hozzávalók 4 személyre
50 dkg csiperkegomba
1 közepes fej vöröshagyma
2 közepes burgonya
1/2 l zöldségalaplé vagy víz + 1/2 zöldségleveskocka
1 teáskanál (dijoni) mustár
2 dl tejszín

frissen őrölt bors
1 teáskanál kakukkfű
2 dkg vaj
1-2 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
petrezselyemzöld

A gombák kalapját elválasztjuk a tönktől, és megtisztítjuk. 2-3 kalapból lesz a levesbetét; ezeket a gombafejeket nagyon vékonyra szeleteljük. Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk őket, a tetejüket is meg-kenjük olajjal, borsot hintünk rájuk, és 200 fokos sütőben barnára sütjük őket. A többi gombakalapot kockára, a tönköt apróra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a krumplit kockára vágjuk. Közepes lábasban felmelegítjük a vajat, rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Beletesszük a kockára vágott gombát és krumplit, borsot darálunk rá, és 3-4 percig kevergetjük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, lefedjük, és kis lángon 15-20 percig pároljuk, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Ekkor botmixerrel pürésítjük, beletesszük a mustárt, a tejszínt és a kakukkfüvet, felengedjük a zöldségalaplével és felforraljuk.
A tűzről levéve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és a sült gombával tálaljuk.

Tipp: a sült gomba crisp funkcióval ellátott mikróban is elkészíthető.

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Na ez fix, hogy terítékre kerül nálunk is!

Hankka írta...

Szeretem a krémleveseket, különösen, amelyik krumplival készül, úgyhogy jöhet! :)

Kata írta...

Csak bátran, lányok, nem fogtok csalódni:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin