2012. április 19.

VKF 48! Ropogós-fűszeres sült hal




Ezzel a recepttel nevezek a Tarka Bárka blog VKF-felhívására. Nagyon szeretjük a halat, ez meg is látszik a blogomon, mert ha valaki a "hal" címkére kattint, jó sok találatot kap. Ráadásul a receptek nagy része hazai halakból készült, így talán többszörösen is megfelelek a feltételeknek:))

Ez az étel eredetileg a márciusi Kifőztük online gasztromagazinban jelent meg, ez a szám és az áprilisi is letölthető az oldalról; és halkan megsúgom, már lassan a májusi is készen van;)

A recept süllőből, harcsából vagy pisztrángból is elkészíthető, az utóbbiból személyenként számítsunk egy halat.

Hozzávalók 4 személyre

kb. 1 kg-os konyhakész hal, egészben (feje nélkül) - nálam süllő volt
1 nagyobb citrom
2 teáskanál friss reszelt gyömbér
1 pici csilipaprika
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál kenyérmorzsa
olaj
a tálaláshoz:
citromgerezdek
petrezselyemzöld

Kis tálkába reszeljük az alaposan megsúrolt citrom héját, hozzátesszük a citrom levét, a reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott csilipaprikát, alaposan összekeverjük.
Megmossuk, szárazra töröljük, és nagyjából centinként keresztben kissé bevagdossuk a halat. Kívül-belül sózzuk, majd a citromos keverékkel bekenjük kívülről, a maradékot a hasába dörzsöljük. 1-2 órát hagyjuk állni. 
Sütés előtt megszórjuk vékonyan morzsával a halat kívülről. Kiolajozunk akkora tepsit, amekkorába a hal elfér. Belefektetjük a halat, a felénk eső oldalát is megkenjük olajjal, és öntünk a tepsibe két evőkanálnyi vizet. Fóliával letakarjuk, és 180-200 fokra melegített sütőben 15 percig pároljuk, majd 20 fokkal magasabbra tekerjük a hőfokot, és fedetlenül szép pirosra sütjük a halat.
Citromgerezddel tálaljuk, és petrezselyemzölddel díszítjük. Köretként kínálhatunk mellé burgonyát vagy zöldségeket.

Tipp: friss gyömbér híján sózás után szórjuk be a halat gyömbérporral.

1 megjegyzés:

Éva írta...

Hú ez nagyon guszta! Az átlag halfogyasztást egy kicsit rontjuk, bár nagyon szeretjük de nem éppen az olcsó kategóriába tartozik sajnos. Nagyon finom lehetett! Remélem értékelni fogják a versenyen ezt a szép tálalásodat!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin