2012. augusztus 3.

Csáky rostélyos





Az utóbbi idők legfinomabb ételei közé sorakozott ez a rostélyos. A júliusi Kifőztük magazinba készült, a balatoni ételek közé. Az ételt a híres múlt századi séf, Csáky Sándor emlékére alkotta  egyik tanítványa. Több mendemondát lehet olvasni a neten az étel történetéről, az viszont tuti biztos, hogy az étel remek! Inkább időigényes, mint bonyolult, kis konyhai előélettel nyugodtan hozzáfoghat bárki ennek a finom ételnek az elkészítéséhez. A porhanyósra párolt marhahús közé csomagolt szép, sárga töltelék nagyon jól mutat!

Hozzávalók 4 személyre

70-80 dkg csont nélküli marharostélyos / hátszín / marhacomb 4 szeletre vágva

a töltelékhez:
8 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
2 paprika
2 kisebb paradicsom
4 tojás
őrölt bors
1 kávéskanál pirospaprika

a szószhoz:
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 paprika
kevés csípős paprika
1 kisebb paradicsom
1 teáskanál pirospaprika
őrölt bors
2 evőkanál (szalonna)zsír
1 kis pohár tejföl (150 g)
1 teáskanál liszt

a vajas galuskához:
40 dkg liszt
7 dkg olvasztott vaj
2 tojás


Először a tölteléket készítjük el. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk. A szalonnát kivesszük, félretesszük. 2 evőkanál kiolvasztott zsírba szórjuk a felaprított vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paprikacsíkokat és a felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Néhány perc alatt megpároljuk a zöldségeket, hozzáöntjük a szalonnakockát meg a sóval és pirospaprikával ízesített, felvert tojást, és 1-2 perc alatt közepes sűrűségűre sütjük. Levesszük a tűzhelyről, összekeverjük és hűlni hagyjuk.

A hússzeleteket kettévágjuk, alaposan kiverjük, hogy szép tenyérnyi szeleteket kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük mindegyiket a töltelékkel. Henger alakúra tekerjük, hústűvel vagy erős cérnával rögzítjük. Lefedhető edénybe kanalazzuk a zsírt, a roládokat körben átsütjük rajta, majd kivesszük őket egy tányérra. A zsírba dobjuk az aprított hagymát, üvegesre pirítjuk, beletesszük az ugyancsak apróra vágott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát szórunk rá, majd felengedjük kb. 2,5 dl vízzel. Visszatesszük a tekercseket, letakarjuk az edényt, és lassú tűzön - kb. egy óra alatt - puhára pároljuk a húst. Ha szükséges, a vizet közben pótoljuk. Amikor kész, a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük a mártást. Kiforraljuk.

A galuskához a liszthez adjuk - egy evőkanálnyi kivételével - a vajat, a tojást, 1 kávéskanál sót és annyi vizet, hogy kemény tésztát kapjunk. Alaposan összedolgozzuk, és lobogón forró, sós vízbe nagyobb galuskákat szaggatunk, és megfőzzük. Leszűrjük, meleg vízzel leöblítjük, és a maradék vajba forgatjuk.

Tálaláskor a tekercseket kissé rézsútosan felszeleteljük, majd a mártással és a galuskával együtt tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin