2012. szeptember 18.

Szilvás lepény



Nem túl szép szelet, épp az utolsó.... ezt sikerült megmenteni a fotóhoz. A második képen látszik, hogy verseny volt érte a darazsakkal, de én nyertem; ők - négyen voltak - csak megkóstolhatták, azután bemenekítettem a tányért a konyhába:)

Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

a tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
8 dkg kristálycukor (most nyírfacukor)
1 evőkanál házi vaníliás cukor
1 tojás
csipet só
1 tasak sütőpor
1-2 dl tejföl / joghurt

a töltelékhez:
70-80 dkg szilva
1 evőkanál fahéjas cukor
2 evőkanál gríz

a kenéshez:
pici zsír (vagy helyette sütőpapír)
1 tojás

A sóval, a sütőporral és a cukrokkal elkevert lisztet összemorzsoljuk a zsírral. Hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon. Letakarva hűtőbe tesszük legalább fél órára. 
Közben kimagozzuk és kettévágjuk a szilvát, meg vékonyan kizsírozzuk a tepsit (vagy sütőpapírral kibéleljük).
A tészta kicsivel nagyobbik felét kinyújtjuk a tepsi méretére, majd a nyújtófa segítségével a tepsibe emeljük. A kenéshez való tojást szétválasztjuk, a felvert fehérjével megkenjük a tésztát, ami fehérje megmarad belőle, azt a sárgájához adjuk. Egyenletesen megszórjuk a tésztát a grízzel, megrakjuk a fél szilvákkal, meghintjük a fahéjas cukorral. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a töltelékre igazítjuk. A tetejét megkenjük a maradék tojással.
A sütőt légkeveréses 180 fokra melegítjük, és 25-35 perc alatt megsütjük benne a lepényt. Kihűtjük, és utána csak esszük, esszük, esszük...... Nem érdemes kicsi szeletekre vágni, mert úgysem lesz elég;)
(A porcukor csak a fotó kedvéért került a tetejére, így jobban mutat, de egyébként anélkül ettük. Annyira édes az idén a szilva, hogy nem hiányzik igazából hozzá a plusz édesítés.)







Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin