2012. október 13.

Csirkecombok fűszeres padlizsánnal




A tavaly novemberi Kifőztükben jelent meg a recept, és nem került fel még azóta sem ide, pedig mindenképpen megérdemli, mert az étel nagyon-nagyon finom! Még éppen van padlizsán, hajrá, ha valaki úgy dönt, hogy kipróbálja. Hétvégére ideális, nincs vele olyan sok macera, mint amennyire jó a végeredmény!

Hétköznapi hozzávalókból ünnepi ebédet készíthetünk, a titok a fűszerezésben rejlik. Római köménnyel és a korianderrel szórtam meg a padlizsánt; ha valaki nem kedveli vagy nem jut hozzá ezekhez a fűszerekhez, akkor helyettesíthetők oregánóval és bazsalikommal, azok is jól illenek ehhez a zöldséghez.  A húsra pedig zsálya és kakukkfű került, ha lehet, használjunk belőlük frisset az ételhez.

Hozzávalók 4 személyre

a csirkecombokhoz:

4 csirkecomb farhátrésszel együtt
2-3 piros színű paprika
néhány szelet csípős paprika (elhagyható)
4 gerezd fokhagyma
1 nagy lila hagyma
1/2 dl száraz vörösbor
10-12 zsályalevél vagy 1 teáskanál szárított
2 ág kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
őrölt bors
olaj

a padlizsánhoz:

3 közepes padlizsán
1 nagy vöröshagyma
4 paradicsom
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1/2 dl száraz vörösbor
őrölt bors

A megtisztított combokat kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd széles serpenyőben kevés olajon átsütjük, és közepes tepsibe sorakoztatjuk. A megmaradt zsiradékon megpirítjuk a vastagabb karikákra vágott paprikát, azt is a húshoz adjuk. Végül a nyolcadokra vágott lila hagymát és a fokhagymagerezdeket pirítjuk meg kissé, az is a hús köré kerül. Megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel, aláöntjük a bort, és fóliával letakarva 25-30 percre 200 fokos sütőbe tesszük puhulni. Amikor ez megtörtént, levesszük róla a fóliát, és pirosra sütjük. Ügyeljünk arra, hogy maradjon kevés lé a tepsi alján, ha szükséges, öntsünk még hozzá kevés bort vagy vizet.

Közben elkészítjük a köretet: a padlizsánt félbe, majd félcentis szeletekre vágjuk. A megüresedett serpenyőbe 1-2 evőkanál olajat öntünk, és annyi padlizsánszeletet teszünk bele, amennyi elfér egymás mellé. Mindkét oldalukat átsütjük, majd kivesszük őket a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a maradékkal.
Ezután újabb evőkanál olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Beleszórjuk a fűszereket, majd visszatesszük a padlizsánt, melléöntjük a bort, és lefedve 10-15 perc alatt készre pároljuk.

Tipp: a köretet kiegészíthetjük burgonyapürével is, nagyobb étkűeknek feltétlenül érdemes.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin