2012. október 27.

Csokoládés-citromos torta

Az öcsémnek készített tortát nagy agyalás előzte meg. Először tőle kérdeztem meg, hogy milyet szeretne, erre jött a csokis-citromos válasz. De ő nem egyszerű eset, sok mindent nem szeret, egészen más ízlése van, mint nekünk. Éppen ezért elvetettem a mascarponés krém ötletét, pedig Moha tanácsára először azt szántam bele. Végül maradtam egy anyukám receptfüzetéből lesett, jobb fajta főzött krémnél, ami jó ötletnek bizonyult, mindenkinek ízlett. Persze mindkét krém több lett, mint amennyi kellett, de a fele kevés lenne... A maradékot lehetett volna muffin tetejére nyomni, de simán elfogyott magában is:) A tészta Mohától van, kicsit bonyolultabb elkészíteni, mint egy sima piskótát, de annyival finomabb is.
Megint csak hozzáteszem, hogy nem a külleme miatt teszem fel a tortát a blogra, hanem inkább jegyzetnek, hogy el ne felejtsük; mert azért igazán finomra sikeredett, az ünnepelt nagyon meg volt elégedve vele.



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

a tésztához:

24 dkg liszt
9 dkg kakaópor
15 g szódabikarbóna
8 g sütőpor
csipet só

3 tojás
35 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
20 dkg tejföl (vagy joghurt)
120 ml olaj
240 ml főzött, kihűtött kávé

a citromkrémhez:
2 tojás
5 evőkanál cukor
csipet só
1 nagyobb citrom reszelt héja
néhány csepp citromaroma
3 dl tej
7 kicsit púpozott evőkanál liszt
1 citrom kifacsart leve (ízlés szerint)

a csokoládékrémhez:
2 tojás
3 evőkanál cukor
csipet só
3 dl tej
5 kicsit púpozott evőkanál liszt
2 kicsit púpozott evőkanál cukrozatlan holland kakaópor

kihűlés után keverjük mindkét krémhez fele-fele arányban:
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Összekeverjük a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkeverjük, és három lapot sütünk a masszából. (Ha előzőleg megmérjük a keverőtál súlyát, akkor mérleg segítségével ügyesen el tudjuk osztani háromfelé a masszát.) Az alján sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük a massza 1/3-ad részét.  180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk. Ugyanígy járunk el a maradék két lap sütésével is.

A citromkrémhez a tojást habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a tejet. Beleszórjuk a szitált lisztet, a sót és a citromhéjat. Közepes lángon, kézi habverővel  kevergetve óvatosan addig főzzük, amíg egészen be nem sűrűsödik. Beledolgozzuk a citromaromát és annyi citromlevet, amennyitől kellemesen savanykás lesz a krém íze. Kihűtjük.

A csokoládékrémhez a tojást habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a tejet. beleszórjuk a sót és az összeszitált lisztet meg kakaót. Közepes lángon, kézi habverővel kevergetve óvatosan addig főzzük, amíg egészen be nem sűrűsödik. Kihűtjük.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, és - továbbra is gépi habverővel dolgozva - a felét a kihűlt citromkrémhez, a másik felét a hideg csokoládékrémhez keverjük. (Digitális mérleg segítségével itt is könnyebb ezt a feladatot elvégezni.)

Az egyik tortalapot tálra tesszük, vastagon megkenjük csokoládékrémmel, és a lap oldalát is bevonjuk vele. Rátesszük a második lapot, azt vastagon megkenjük citromkrémmel. Végül a 3. lap tetejét és az oldalát is vékonyan bevonjuk citromkrémmel.

Tetszés szerint díszítjük. (Én hajszálvékony citromszeleteket terveztem rátenni, de annyira sok mag volt a citromban, hogy csak jobban elrontotta volna:( Így maradt a képen látható díszítés....)


2 megjegyzés:

Hankka írta...

Jegyzem is magamnak, hogy ne felejtsem el, nagyon finom lehet! És nagyon tetszik a díszítése is! :) Boldog szülinapot az öcsédnek! :)

trollanyu írta...

Nagyon helyes torta, jó a díszítés is és tuti finom, imádom a citromot:)Az öcsédnek boldog szülinapot:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin