2012. október 11.

Csülök zöldségágyon



Ez a recept is Kifőztükös, igaz, még szeptemberről. Letöltöttétek már az októberit számot is?:)
Jah, és az étel naggggyon finom volt!!!

Hozzávalók 4-5 személyre:


1 sertés hátsó csülök (kb. 1,7 kg)
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 szál zellerlevél
10 szem egész feketebors
3 szem borókabogyó (elmaradhat)
1-2 darabka szerecsendió-virág
a körethez:
50 dkg krumpli
2-3 sárgarépa
2 lila hagyma
1 padlizsán
1 cukkini
1 nagyobb (színes) paprika
3 paradicsom
őrölt bors
4 kisebb ág rozmaring
a tepsi kenéséhez:
zsír



Vásárláskor megkérjük a hentest, hogy csontozza ki a csülköt. Otthon alaposan megmossuk, megkapargatjuk, a szőrszálakat eltávolítjuk.
Nagyobb lábosban felteszünk legalább 2,5 l vizet forrni, beledobjuk a megtisztított, bevágott vöröshagymát és fokhagymát, a zellerlevelet, a borsot, a borókabogyót és a szerecsendió-virágot. Amikor felforrt a víz, 5-6 kávéskanál sót szórunk bele, a csülköt a bőrös részével felfelé a vízbe tesszük, és lefedve kb. egy órán át főzzük, amíg a húsa puhulni nem kezd.
Közben a krumplit és a répát megtisztítjuk, feldaraboljuk, a padlizsánt és cukkinit héjastól kockákra, a hagymát félkarikákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felszeleteljük. Az összes zöldséget tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk és összerázzuk. Nagyobb tepsit kizsírozunk, beleöntjük a zöldségeket.
A csülköt húsvillával tálcára szedjük, a bőrét éles késsel bekockázzuk, és a húst a zöldség tetejére tesszük. A tepsibe 1,5 dl főzőlevet öntünk, alufóliával letakarjuk, és 180-200 fokos sütőben 1 órán át sütjük. Ha puha a hús és a zöldség is kész, akkor grill fokozaton az ételt pirosra sütjük.

Tipp: pirításkor a legtökéletesebb eredményt úgy érjük el, hogy amikor a zöldségek is elkezdenek színesedni, akkor a csülköt laposabb hőálló tálra szedjük, és a sütő közepére helyezett rácsra tesszük. A zöldségek tetejére lazán visszatesszük a fóliát, és a sütő aljában melegítjük a csülök bőrének teljes pirulásáig. Így nem folyik sok zsír a zöldségekre, és nem fognak kiszáradni a grillsütés ideje alatt. A főzőlevet felhasználhatjuk alaplének, a csontot leves készítéséhez.
A csülök alatt lévő zöldségek "mobilok", azaz a szezonnak megfelelően cserélhetők. Minél többféle, annál finomabb lesz az étel!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin