2012. november 18.

Kukoricalisztes keksz


Egyszerű keksz, ha szeretnétek, még ma elkészülhet; most még talán sima keksz alakjában, később majd fenyőfás vagy hópelyhes kiszúróval dolgozhatunk. A recept eredetileg a novemberi Kifőztükben jelent meg, érdemes letölteni, már ott (is) várjuk a karácsonyt. Már csak 36 nap van hátra!!



Hozzávalók

25 dkg kukoricaliszt
15 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg barna cukor
2 tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál őrölt fahéj
néhány csepp vajas vaníliaaroma (butter-vanille)
néhány csepp narancsaroma
1 csapott kávéskanál só

a szóráshoz:
porcukor (elmaradhat)

A liszteket a fahéjjal, a sóval és a cukorral összekeverjük. Összemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd a tojással, az aromákkal és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fóliával letakarjuk, és minimum egy órára, de akár egy-két napra is hideg helyre tesszük.
Lisztes felületen 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges mintákat szúrunk ki belőle, és tepsire sorakoztatjuk.
Légkeveréses 180 fokon vagy normál sütőben 200 fokon 13-15 percig sütjük, vagy amíg a kekszek széle barnulni nem kezd. Kihűtjük, majd ha szeretnénk, kevés porcukorral megszórhatjuk.

Tipp: a vajas vaníliaaroma 1 kávéskanál vaníliakivonatra cserélhető, a narancsaroma helyett egy nagyobb, alaposan megtisztított narancs héját reszelhetjük a tésztába.

3 megjegyzés:

Hankka írta...

A kukoricaliszttől ilyen szép sárga a színe? :) Már felfigyeltem rá a Kifőztükben is, tetszik! :)

Hankka írta...

Kedves Kata, boldog névnapot kívánok szeretettel! :)

Kata írta...

Hankka, igen, a kukoricaliszttől sárga, és finom is tőle. Köszönöm a köszöntést, nagyon kedves vagy!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin