2013. február 8.

Csavart tekercs


A recept a decemberi Kifőztükben jelent meg. Nagyon puha, foszlós a tésztája, a feta sajttól pedig isteni íze lett!



Hozzávalók 26 cm-es kerek (torta)formához

50 dkg liszt
2 evőkanál krumplipehely
2,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
kb. 2 dl tej
1 dl joghurt
2 kávéskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
1/2 dl olaj

a töltelékhez:
30 dkg krémfehér sajt
1 dl olvasztott sertészsír

a kenéshez:
1 tojássárgája
1 teáskanál tejföl

1 dl cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet, a krumplipelyhet, a sót elvegyítjük, hozzáöntjük az élesztőt, a joghurtot, az esetet és az olajat. Puha tésztát dagasztunk belőle annyi tej hozzáadásával, amennyi még szükséges. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkalapon gyengéden átgyúrjuk a tésztát, és 5 részre osztjuk. Mindegyik részből kb. 30 x 13 cm-es téglalapot nyújtunk. Az első négy lapot egyenként megkenjük zsírral és megszórjuk a sajt negyed részével. A készítés sorrendjében egymásra rakjuk őket, nagyjából öt centivel jobbra eltolva. Az utolsó lapot ugyanígy helyezzük rá, de csak zsírral kenjük meg, erre sajt nem kerül. A tésztát alulról felfelé feltekerjük, lazán átgyúrjuk, hogy kicsit vékonyabb és hosszabb legyen, majd meg is tekerjük saját maga körül. Csigaformára tekerjük, és sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk.
180 fokos légkeveréses vagy 200 fokos normál sütőben 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Ha túl hamar sötétedne a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk. A sütőből kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.


4 megjegyzés:

Viki írta...

Kata ! Ez isteni !

NYAMMM írta...

Nagyon guszta!:)

NYAMMM írta...

Nagyon guszta!:)

Kata írta...

Viki, Nyamm, köszi nektek!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin