2013. április 8.

Mákos-narancsos pitetorta


Többen kérték tőlem a Segítsütire készített pite receptjét, eleget teszek a kérésnek.



Még egy plusz felajánlást is teszek: ha valaki kéri, akkor cukor helyett nyírfacukorral fogom elkészíteni!

Hozzávalók 23 cm-es formához:

a tésztához:
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor vagy 3,5 dkg nyírfacukor
12,5 dkg vaj
1 nagyobb tojás
csipet só
1 evőkanál tejföl (ha szükséges)

a töltelékhez:
3,5 dl tej
csipet só
4 dkg búzadara
10 dkg darált mák
7 dkg cukor vagy 5 dkg nyírfacukor

1 nagyobb tojás
1 evőkanál cukor vagy nyírfacukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
kevés őrölt szegfűszeg

továbbá:
1-2 evőkanál narancslekvár
kevés porcukor vagy őrölt nyírfacukor

Először a linzertésztát készítjük el. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót, majd ujjheggyel összemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal. A tojással egynemű tésztává gyúrjuk; ha nem állna össze, tejfölt teszünk hozzá. Kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a forma alját és oldalát, és hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a tejet közepes nagyságú, hideg vízzel öblített lábosban feltesszük főni. Amikor felforrt, kézi habverővel való folyamatos keverés közben hozzászórjuk a grízt, majd 2-3 perc múlva hozzáadjuk a mákot és a cukrot is; amikor felrottyant, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Amikor langyos a grízes-mákos töltelékalap, összeállítjuk a pitét. Kivesszük a hűtőből a formát, a tésztát villával néhány helyen megszurkáljuk és rákenjük a lekvárt.
Befejezzük a tölteléket. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgához öntjük a narancslevet, azt is felhabosítjuk. A félretett mákos keverékbe előbb a narancshéjat, a vaníliát, a szegfűszeget és a tojássárgát tesszük hozzá, végül a tojáshabot forgatjuk bele óvatosan. Ezt a lekváros tésztaalapra öntjük. A felesleges/maradék tésztából rácsot teszünk a tetejére.

180 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük a süteményt. Ha nagyon barnulna a teteje, 25-30 perc után fóliával letakarjuk.
Amikor kihűlt, a tetejét kevés porcukorral meghintjük.

5 megjegyzés:

Hankka írta...

Istenien néz ki, ezzel a grízes máktöltelékkel nagyon fincsi lehet! :)

gondaanyu írta...

Készül.

Kata írta...

Hankka, köszi!:)

Gondaanyu, ízlett?

gondaanyu írta...

Úgy bizony! A szomszédom Gyula és ajándékba vittem neki:) De sütöm még máskor is, mert nagyon finom !

Kata írta...

Juhéééé!)) de örülök!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin