2013. április 24.

Tavaszi zöldségekkel töltött zsemle

Keresem, keresem és nem találom sehol a receptet.... Pedig ez már 2011-ben megjelent a Kifőztükben, most pedig aktuális lenne újra elkészíteni, mert itt a finom retek! Még jó, hogy valahol bekattant az agyamba, hogy egyszer régen sütöttem ilyen zsemlét:)
Mert hogy végre elindult a zöldségszezon, egyelőre a primőrökkel és a zöldekkel; többek között sok-sok újhagyma, retek, zöldpaprika, petrezselyemzöld kelleti magát a piacokon és a zöldséges standokon. „Kabátba” bújtattam őket ez alkalommal. Természetesen lehet variálni, készítse mindenki kedvenc zöldségeiből, szórjon hozzá finom fűszereket, de akár húst is lehet csempészni bele! Iskolásoknak tízóraira is megfelelő.




Hozzávalók 8 zsemléhez:

30 dkg BL80 kenyérliszt
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
1,7-2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
csipet cukor
30 ml olaj
a kenéshez és a tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag
lenmag

a töltelékhez:
1 evőkanálnyi vaj
1 csomó újhagyma
1 csomó zsenge retek
1/2 zöldpaprika (ízlés szerint csípős is lehet benne)
néhány hagymaszár vagy snidling
petrezselyemzöld
só, őrölt bors

A zsemléhez 1 dl cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Közben kimérjük a lisztet, belekanalazzuk a krumplipelyhet és a sót. Fészket képezünk a közepébe, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, 70 ml vizet és az olajat, majd megdagasztjuk. Lágyabb kelt tésztát kell kapjunk, ehhez mérten tehetünk még kevés vizet bele. Ha kész, betakarjuk, és 1 órán át kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A felforrósított vajon a vékonyra szeletelt újhagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a feldarabolt retket, az apróra vágott hagymaszárat és paprikát. Sózzuk és borsozzuk, néhány perc alatt roppanósra pároljuk. Amikor levesszük a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és félretesszük hűlni.

A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből kis cipót formálunk. Lisztezett lapon egyenként 10 cm átmérőjű korongot nyújtunk (lehet az ujjainkkal is), majd a közepükbe kanalazzuk a töltelék 1/8-ad részét. A széleknél összefogjuk batyuszerűen, és zsemlét formázunk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, legalább 30 percet letakarva pihentetjük. 
A tetejüket megkenjük a tojással, megszórjuk magokkal. 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben 20-25 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin