2013. szeptember 14.

Félbarna kenyér

Ígértem, hogy felhasználjuk a  a panír készítésekor keletkezett savót: a kenyér tésztájába gyúrjuk. Most ez az egyszerűbb változat, majd jön utána a másik is. Ez a recept a Kifőztük online receptmagazinban jelent meg, az újságok a weboldalunkról letölthetők.




Hozzávalók kb. 28 x 11 x 10 cm-es sütőformához

25 dkg Graham-liszt
2 dkg krumplipehely
8 dkg tönköly fehérliszt
15 dkg BL80 kenyérliszt
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
2,5-2,8 dl langyos savó vagy víz
3 kávéskanál só
3 evőkanál olaj
továbbá:
2 marék pattogatott amaránt (elhagyható)
szezámmag és/vagy lenmag, napraforgómag, zabpehely stb. (elhagyható)

1/2 dl, cukorral elkevert vízben felfuttatjuk az élesztőt. Közben összevegyítjük a liszteket, a krumplipelyhet és a sót. A közepébe öntjük az élesztőt, hozzáadunk még 2,5 dl folyadékot, és belekanalazzuk az olajat. Robotgéppel vagy kézzel közepesen kemény tésztát dagasztunk; ha szükséges, adunk még hozzá kevés folyadékot. Letakarva kb. 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, és lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk; a szélessége akkora legyen, mint a sütőforma hossza. Megszórjuk amaránttal (ha használjuk), szorosan feltekerjük, és a sütőpapírral bélelt formába helyezzük. A tetejét több helyen bevagdossuk, letakarjuk, és még fél órát kelni hagyjuk.
Langyos vízzel megkenjük, magokkal megszórjuk, és 200 fokra melegített, légkeveréses sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

Tipp: a sütő aljára, kicsi edényben vizet tehetünk; a gőzös sütőben jobban emelkedik a kenyér.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vajon úgy is elkészíthető, ha a krumplipelyhet és a grahamlisztet kihagyom és helyette tönkölylisztet használok?

Kata írta...

Szia! Igen, nyugodtan cseréld le, tuti jó lesz tönkölyliszttel is! a krumpli abban segít, hogy puhább maradjon a kenyér; nekünk szükségünk van rá, mert ez kettőnk 4 napi adagja, de nyilván nem fontos bele.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin