2013. szeptember 26.

Váncza sós perec

Az egyik új kedvenc ropogtatnivaló, Mónikától lestem, aki végigsütötte a Váncza-könyvet:)
Nekem nem volt elég az a tejmennyiség, ami a receptben volt, kb. dupla annyi került bele; de vigyázni kell, hogy tényleg csak annyit tegyünk hozzá, amennyitől összeáll a tészta, mert akkor lesz finom ropogós, Ja, és legalább duplázni kell a mennyiséget;)))



Hozzávalók 2 tepsi percechez:

30 dkg liszt
1 teáskanál só
1 tasak sütőpor (12 g)
8 dkg zsír
1 tojássárgája
+annyi tej, hogy összeálljon a tészta (nálam kb. 5-6 evőkanál)
a tetejére:
felvert tojásfehérje
egész köménymag (ezzel a legfinomabb), de finnyásabb emberkéknek reszelt sajt, lenmag, szezámmag is lehet:))

A szárazanyagokat összekeverjük, a zsírral elmorzsoljuk, majd belegyúrjuk a tojássárgáját és a tejet, az utóbbit óvatosan adagolva.
Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, pereckiszúróval szaggatjuk. Innentől két megoldás van: a pereceket sütőpaíros tepsibe sorakoztatjuk, tojással megkenjük és vállalva, hogy a magok fele leesik, megszórjuk. A másik az, hogy a perecet kézbe fogva megkenjük, és magokkal szórt fóliára borítjuk, majd ezután tesszük a tepsire. Lehet jó sűrűn pakolni, mert nem nő meg, inkább összemegy a perec sütés közben.
180 fokra melegített, légkeveréses sütőben 13-15 perc alatt világosabb barnára sütjük.
Sokáig eláll(na).



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin