2016. január 30.

Kacsazúzapörkölt – lassan főző edényben készítve

Zúzapörköltet főzni egyébként is időigényes foglalatosság, most azonban direkt készült még lassabban a Russell Hobbs edényében, hogy vajpuha legyen a végeredmény. A recept megjelent a Kifőztük Magazin januári számában.



Hozzávalók 4-6 személyre
1 kg kacsazúza
3-4 vöröshagyma
2 dl házi lecsó

őrölt bors
1 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
1 hegyes csípős paprika
2 evőkanál (kacsa)zsír

A zúzát alaposan megmossuk, a hártyáktól megtisztítjuk, majd 4-6 felé vágjuk. A lassan főző edényt 2-es fokozatra kapcsoljuk, megvárjuk, amíg felforrósodik – ezt a kigyulladó piros lámpa jelzi, 15-20 perc kell hozzá.
Közben a finomra aprított vöröshagymát nagyobb serpenyőben, a felforrósított zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk az előkészített zúzát, és addig kevergetjük, amíg ki nem fehéredik. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a lecsót és a vékonyra szeletelt csípős paprikát. Az egészet a lassan főző edénybe szedjük, és felengedjük annyi meleg vízzel, amennyi a húst ellepi. Az edényt lefedjük, 1-es fokozatra kapcsoljuk, és kb. 5 órát hagyjuk csendesen rotyogni az ételt. (Érdemes közben 1-2 alkalommal megkóstolni, ha szükséges, tovább fűszerezzük, megkeverjük.) Amikor a zúza megpuhult, meghintjük a pirospaprikával, összekeverjük, és további 20-30 percig hagyjuk főni; ha túl sok lenne a leve, a fedőt ne tegyük rá, hagyjuk, hadd párologjon el egy része. 
Forrón, tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Tipp: lecsó helyett 1-2 feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot tehetünk az ételbe.


2 megjegyzés:

Anikó írta...

Imááááádom, mindenféle zúzapörit, nagyon, leginkább tarhonyával vagy nokedlivel és sok salátával :-)
Guszta a tiéd nagyon:-)

Kata írta...

Köszi, Anikó, mi is így vagyunk vele :) nagyon fáj, hogy a diéta miatta nokedli kiesett a sokat ismételt köretek sorából, de túl leszünk rajta :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin