2016. február 2.

Sertésmáj lecsóval és rizzsel

Kifőztük magazin 2014/1.



Hozzávalók 2 személyre

35-40 dkg sertésmáj
1 kisebb vöröshagyma (5 dkg)
1 csipet őrölt tarka bors

1 teáskanál morzsolt zsálya
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál olaj
4 dkg füstölt szalonna
a lecsóhoz:
2 kisebb piros kaliforniai paprika (30 dkg)
1 vöröshagyma (5 dkg)
2-3 paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé (15 dkg)

őrölt bors
1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika
1 csipet csípős pirospaprika (elhagyható)
1-2 evőkanál olaj
a párolt rizshez:
7 dkg basmati rizs
1 evőkanál olaj

őrölt bors
a díszítéshez:
friss zsályalevél (elhagyható)

A lecsóhoz a felszeletelt hagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával ízesítjük. A hámozott, kis darabokra vágott paradicsommal (vagy a paradicsomlével) néhány perc alatt roppanósra főzzük.
A rizst az olajon átpirítjuk, majd 1,5 dl vizet ráöntve sózzuk, borsozzuk. Megkavarjuk, és lefedve 10 percig közepes lángon főzzük; ha szükséges, a vizet pótoljuk. Lefedve pihentetjük.
Az erektől megfosztott májat megtisztítjuk, és csíkokra szeleteljük. Az olajat felhevítjük, a kicsi kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk. A felszeletelt hagymát üvegesre sütjük benne, beletesszük a májat, és azt is megpirítjuk. Megszórjuk a zsályával és a borssal. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet öntünk alá, majd lefedve 10-15 percig pároljuk. Amikor puha, a lecsóval és a rizzsel együtt tálaljuk.

Tipp: a basmati rizs a hagyományos fajtánál lassabban emeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára előnyösebb. Akinek nem kell számolni a szénhidrátmennyiséget, több köretet készíthet. A megadott nyersanyagokból készített ételből 1 adag szénhidrátértéke 42-46 g.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin