2017. október 25.

Szénhidrátszegény stíriai metélt

Áááá, le sem tudnám tagadni, hogy mennyire szeretjük a stíriai metéltet, van már a blogon egy hamis és egy kissé diétás, de "igazi" változat belőle. Ez pedig a Szafi-lisztes változat, és szerintem nagyon finom lett :) Ugyan a túró miatt nem paleo, de mivel száraz, rögös túrót használtam, szerintem ki lehet cserélni egy az egyben totura.

A recept a szeptemberi Kifőztük magazinban jelent meg.



Hozzávalók 2 személyre
a tésztához:
25 dkg rögös túró
2 db L-es tojás
6 dkg Szafi Reform szénhidrátcsökkentett termékekhez rostkeverék
1 csipet himalájai só
1 kávéskanál Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
továbbá:
1 kávéskanál só
2 evőkanál Szafi Reform folyékony kókuszzsír
az öntethez:
2 tojássárgája
1 evőkanál Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
3 dkg puha kókuszzsír
1,5 dl Cocomas kókuszkrém
1 teáskanál (házi) vaníliakivonat
1 kisebb biocitrom reszelt héja
1 csipet himalájai só
2 tojásfehérje
a kenéshez:
kókuszzsír
a tálaláshoz:
Szafi Reform eritritpor

A túrót a tojással, a rostkeverékkel, a sóval és az édesítővel alaposan összedolgozzuk, 10 percre félretesszük. Ha a pihentetés után a massza túl száraz lenne, 1-2 evőkanál vizet gyúrunk hozzá, majd szilikonos nyújtólapon vizes kézzel kb. 8 mm vastagra lapogatjuk. Nagyjából ugyanilyen széles, tetszőleges hosszúságú nudlikat vágunk belőle, és sós, gyöngyözőn forró vízben 1-2 perc alatt kifőzzük. A folyékony kókuszzsírra szedjük, az egészet finoman elvegyítjük, félretesszük.
Az öntethez a tojássárgáját habosra keverjük előbb az édesítővel, majd a kókuszzsírral, végül hozzáadjuk a kókusztejszínt, a vaníliát és a citromhéjat. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük. Kisebb sütőtálat kikenünk kókuszzsírral. A sárgájás masszához adjuk előbb a langyos metéltet, majd lazán hozzáforgatjuk a fehérjehabot. 180-200 fokra melegített sütőben kb. 20 perc alatt kissé megpirítjuk. Langyosan tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin